Babaváró támogatás feltételeinek margójára

A hírportálokon sorra jelennek meg olyan cikkek melyek a családtámogatási kedvezményekkel foglalkoznak, most épp a legújabbal a Babaváró támogatással.

Persze egytől egyig olyan címekkel, mely tartalmazza, hogy megint csak a gazdagok járnak jól, csak a gazdagok vehetik fel, stb.

Az ilyen cikkek célja egytől egyig az uszítás, az olvasottság, és a minél több lájk szerzés céljának érdekében, minél több ember érzelmeire hatni. Valljuk be, profin teszik dolgukat.

Ezek a cikkek sosem tartalmaznak megoldásokat, csak arra utaznak, hogy az épp kipellengérezett csoportot rossz színben tüntessék fel.

Sose fogalmazzák meg, hogy kikre is gondolnak, mert teszem fel a kérdést kik is azok a gazdagok? Egy csövesnek már az is gazdagnak számít, aki normális ruhát hord, tiszta és van mit ennie, a panelban lakó gazdagnak láthatja a házban élőt, és a házban élő pedig a Rózsadombon élőt. Úgyhogy, szerintem, a gazdagság nagyon megfoghatatlan fogalom.

Úgy gondolom, hogy meg van az oka, hogy ezeket a támogatásokat, nem adják oda mindenkinek, azért nem, mert egyiknek visszafizetési kötelezettsége, másikért cserébe gyerekeket kell nevelni, és nem egyet, hanem minél többet.

Ezért olyan feltétel rendszert állítanak fel, mely biztosítottnak látszik, hogy a leendő család, minimum 20 éven keresztül, a gyermekvédelmi törvényben megfogalmazottaknak megfelelve, fel tudja nevelni a bevállalt gyerekeket.

Amennyiben olyan házaspárokat kezdünk el támogatni, kik magukat se tudják fenntartani, mert nincs jövedelmük, vagy ha van is kettejüket se tart el, oda miért is adjunk pénzeket, hogy gyerekeket szüljön?

Teljesen egyetértek azzal, hogy a meglévő szegénységet nem kívánják többszörösen reprodukálni semmilyen típusú támogatásokkal, hogy később a megszületendő gyerekek mindenben hiányt szenvedjenek, már csak a gyerekek miatt is.

Szerintem, ha egy család úgy dönt, hogy a támogatás felvételének megfelelve több gyereket bevállal, az az ő döntésük marad mindörökre, és az ezzel járó minden jó és nehézség az ő döntéseiknek az ára lesz.

A kapott pénzt egyszeri támogatásnak szánják. A kormány nem vállal kötelezettséget a megszületendő gyerekek felnőttkorig eltartására, ez továbbra is a szülő kötelezettsége marad.

Mi a teendő, ha valaki fel szeretné venni ezeket a támogatásokat?

Én a felemelkedés első lépcsőjét, mindenféleképpen, a tanulásban látom. Az embereknek szokott lenni hobbija, és ezek a hobbik sokszor szakmákká tanulhatók. Aki szeret szerelgetni, az esetleg, tűzze ki célnak az autószerelő szakmát. Aki gondoskodni szeret másokról, az ápolónői szakmát. Aki szereti a gyereket lehet dadus, de ha belejön a tanulásba óvónő stb. Rengeteg olyan lehetőség van, ami már szakmunkás iskolával, illetve érettségivel jól fizető állást biztosít, de a nulla bevételnél biztosan jóval többet.

Aki körbenéz a környéken, hogy milyen jól fizető állásból van munkaerőhiány, megtetszik valamelyik lehetőség, és beiratkozik egy ilyen iskolába, pár év alatt elérhetővé válik ezeknek a támogatásoknak a felvétele.

Ami kifogásként szokott még jelentkezni, hogy messze van, nincs rá anyagi fedezet.

A mai világban nagyon sok iskola indít online szakokat, vagyis el se kell menni az iskoláig, elég egy internet, és előtte ülés (pl. az ELO-nál 70 szak közül választhat az ember).

Vannak iskolák amik ingyenesek, akár itt a neten, akár bejárós legyen. A neten ha a Google-be beírja az ember amit keres, oldalak tucatjait dobja fel.

Vannak iskolák amiket támogat az állam, csak be kell iratkozni és tanulni.

A tanulás nem könnyű. Rengeteg áldozattal, lemondással, kitartással jár, de mindig megtérül a befektetett munka eredménye.

Aki belevág a támogatás feltételeinek elérésének megszerzésébe sok sikert és kitartást kívánok!

Írásom senkinek sem a megsértésére irányult, egyszerűen a gondolataimat szerettem volna megfogalmazni e témában.