Hordák társadalma

Tegnap néztem egy Vona vlogot melyben a horákról volt szó.

Mit is mond:

“A horda nem más mint egy összeverődött, meg összesodródott csőcselék, amely nem képes semmivel összefogni, nem képes semmivé összeállni, és nem képes semmit alkotni. A hordából csak horda lesz. A horda felfelé nem nyitott, kizárólag lefelé. A kortárs populizmus ilyen csőcselékeket, ilyen hordákat szervez a maga számára, mert a horda tökéletesen alkalmas a számára, hogy vele, az ellenfeleit széttépesse. Arra viszont már nem alkalmas, hogy számon kérje őt. A horda soha nem fogja megkérni a vezetőit, hogy “Te figyelj már, Te széttépetted velem az ellenfelet, de te mit tettél értem?”

Akkor nézzük a közösségi oldalak felől a fentieket.

Vannak a csoportok, ahol is a csoport témáját tekintve társulnak összesodort emberetek. Ezeknek semmi összefogó, szervezőereje nincsen, nincs különössebb célja, eszmei értéke, leginkább csak ellenség képe van. Mert pl. a politikai csoportok ellensége, a nem hozzájuk tartozók, a vírus hívőknek, nem hívők, a budapestieknek a vidékiek, a vegáknak a húsevők, az autósoknak a biciklisek, stb.

Ezek a csoportok képzeletbeli harcban állnak egymással, oda-vissza köpködnek egymásra, ellátogatnak egymás oldalaira és ott mindenkit lekarakergyilkolnak. Nincs eszme, cél, csak rombolás.

Csoporton belül mind egyet fújnak, a beléjük mantrázott szövegeket ismétlik unos unatalan, mert a horda nem gondolkodik, követi a vezért, vagyis a csoport adminját, influenszerét, újságíróját, politikusát, stb.

Hát a Facebook, a Twitter, az Instagram és az összes ilyen közösségi oldal csoportjai, mivel ellenségképen kívül mást nem igen tudnak felmutatni (tisztelet a kivételnek), hordák gyülekezete, ahol a horda csúcsán az admin csücsül és a tagjai pedig a csőcselék.

Akit érdekel a téma, itt megnézheti a videót:

Miért nem tartozom sehová? / 21VloG Vona Gáborral a közösségekről

LG SmartTV Youtube beállítás

Egy ideje a youtube menüre kattintva nem indult el. Mindig DNS hibát írt ki.

Többször beszéltem a szervizzel. Végül is az alábbi megoldás vált be és azóta megy a youtube.

Első lépésnek resetelni kellett a tévét.

Beállítások – Speciális – Általános – Visszaállítás az alap beállításra menüpontokat indítva  az alábbi videó segítségével újrainditottam az egész tévét.

Sajnos ezzel a lépéssel elvesznek az eddigi beállítások, a tévével felvett műsorok, nekem, nem törlődtek, de a csatorna beállítások igen.

Miután újra települt a tévé bementem a Beállítások – Speciális – Hálózat – Wi-Fi kapcsolat menübe. Továbbiakban ebben a menüben fogunk beállításokat végrehajtani.

A képernyő alján található Speciális lehetőségre kattintottam:

A megjelenő képernyő alján a Szerkesztés lehetőségre kattintottam:

A következő képernyőn az Automatikus beállítás lehetőségnél kivettem a pipát, ekkor szerkeszthetővé váltak a mezők. Itt lementem a DNS sorhoz, és beirtam: 8.8.8.8

Végül a Csatlakozás lehetőségére kattintottam.

Azóta gond nélkül működik a youtube.

Remélem segítettem ezzel a leírással, és Neked is elindult a youtube.

Googleadservices blokkolás megszüntetése

Biztos sokan jártatok már úgy, hogy rákattintottatok egy linkre és a googleadservices által blokkolva hibaüzenet jelent meg és nem nyílt meg az oldal.

Ennek a blokkolásnak a feloldása nagyon egyszerűen lehetséges, csak az alábbi lépéseket kell megtenni.

Első lépésként meg kell nyitni a Chrome beállítások menüjét:

Második lépésként le kell görgetni a Webhelybeállítások menüig:

Harmadik lépésként a Legutóbbi tevékenységek/ Előugró ablakok és átirányítás letiltva sor mellett lévő nyílra kell kattintani:

Az előugró oldalak és átirányitások képernyőn, a Letiltott(ajánlott) lehetőség mellett lévő igen/nem választót igenre kell állitani, majd a Letiltás/Hozzáadást kell kiválasztani:

A megjelenő képernyőn az alábbi linket kell bemásolni:

https://www.googleadservices.com

Az engedélyezést követően többet nem jelenik meg a hibaüzenet.

Jobs – Gondolkozz másképp

Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke a számítástechnika egyik megújítójaként vonult be az iparág történetébe és a köztudatba. A róla készült életrajzi filmben Ashton Kutcher megformálásában követhetjük nyomon pályafutásának főbb állomásait, a sikereket, a bukást és a nagy visszatérést.

Én sose szerettem az Apple termékeit, leginkább azért mert a termékek tudása és ára között hatalmas szakadékot véltem felfedezni. Úgy gondoltam, hogy az egész semmi másról nem szól mint a minél több profit megszerzéséről.

Aztán megnéztem ezt a filmet, és rádöbbentem, hogy Jobsnak sose a pénz volt a fontos, hanem van benne valami tűz, ami életre keltette magát az Applet és e nélkül a tűz nélkül az egész elillan.

Megértettem, hogy e tűz nélkül az ember soha sem lehet sikeres semmiben, mert ez a tűz az, ami addig hajtja az egyént amíg véghez nem viszi az ötletét.

Érdemes megnézni a filmet, megdöbbentő, hogy az ember előrelépéséhez mekkora kitartásra, akaraterőre, hitre van szükség. Azt hiszem az emberek e dolgok hiánya miatt nem mernek belevágni nagy dolgokba, temetik el az álmaikat.

Link

Martina Cole – Maura játszmája

Maura Ryan az alvilág királynője volt, mikor elkövette minden idők legnagyobb aranyszállítmány-rablását. Azóta visszavonult a bűnözéstől, hogy az egyetlen férfival élhessen, akit valaha is szeretett. De egykori ellenségei ismét felbukkantak, és hamarosan megtanulják, hogy nem érdemes kikezdeni Maura Ryannel. A Maura játszmája fordulatokban bővelkedő történet a londoni East Enből, ahol mindennapos az erőszak és a korrupció. Martina Cole a tőle megszokott módon kitűnően ötvözi az érzelmi drámát a sokkoló realizmussal, aminek köszönhetően ismét felvillanyozó bestsellert alkotott.

A könyv itt rendelhető meg

Tara Westover – A tanult lány

Tara Westover tizenhét évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást.
A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett sikeres felvételi vizsgát, és hatalmas tudásvágya eljuttatta őt még az óceánon túlra is. 
A tanult lány felejthetetlen emlékirat egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen. 

Számomra a könyv a nyomorból való kijutás bemutatásán túl, a szűk környezeten belüli más gondolkodását is bemutatja. Azt, hogy az Én gondolataim, emlékeim sokszor mások mint a közvetlen környezetem gondolatai, emlékei. Olyan mintha valaki hazudna, pedig az ember csak máshogy értelmezte a szituációt. Ami az egyik szemében bűn volt, az a másik szemében érthetetlen, hogy miért lenne bűn és persze ehhez kapcsolódó büntetés is értelmetlen az elszenvedőnek. A könyvben benne van az is, hogy az emberek, ha eltérő gondolatokkal találkoznak, mennyire nem képesek elvonatkoztatni az övéktől, és csak a saját látásuk szemszögéből érzékelik az eseményeket. Ezek a családon belüli vélt/valótlan viták vezetnek a szétszakadáshoz is. Kirajzolódik az is, hogy meg se próbálják megérteni a másik fél gondolatait, érzelmeit.

A könyv itt vásárolható meg

Életképtelen és életképes vállalkozás jellemzői

Sokan dolgoznak a vállalkozói szektorban, mondhatjuk, hogy három emberből kettő. Ez a létszám nem kicsi és az ismereteim szerint semmilyen érdekképviselet nem védi az itt dolgozó embereket. Persze létezik olyan szervezet, mely magát e körbe tartozó munkavállalók megvédésére jött létre, és így hirdeti magát, de ez csak a formalitás, papíron létezik, én nem tudnék hozni olyan példát, hogy bármelyik ismerősömért kiálltak volna, megvédték volna. Így ezek az emberek minden segítség nélkül, kiszolgáltatva tűrnek mindent, egy negatív beállítottságú főnök agylövései meg maga a pokol.

Az emberek történeteit hallgatva arra a következtetésre jutottam, hogy a negatív beállítottsággal vezetett vállalkozás, az okosban dolgoztató vállalkozó mintha rabszolga sorban tartaná a dolgozóit, egyik legütősebb taktikával a lelki terrorral. Elhiteti az emberekkel, hogy nélküle Ők senkik, rajta kívül senki se alkalmazná Őket, így éhen halnának családostól együtt.

Ez a típusú vállalkozó visszaél mindennel.

Jellemzően 4 órában jelenti be az alkalmazottait, de dolgoztatja őket akár 12 órákat is, persze túlóra fizetés nélkül. Ezt a régi, elavult módszert arra hivatkozva alkalmazza hogy magasak az adók, a vállalkozás nem tudja kitermelni a bejelentett bért, ami persze csak etetés, mert olyan szintre csökkentették már a vállalkozások terheit, hogy ha a 2020-ra tervezett csökkentések is megvalósulnak EU szinten a legkevésbé megadóztatottak lesznek a hazai vállalkozások, ennek nyomai már ma is látszanak, pl. egyre több szlovák vállalkozó telepíti át hazánkba vállalkozását az adók elkerülése miatt.

Persze a fentiekben leírtak csak a jéghegy csúcsa. Ez a típusú vállalkozó mindent megvon a munkavállalóktól. Az ebédidő, betegszabadság, törvényben előírt normál szabadság kiadása csak papíron működik a valóságban berángatja őket dolgozni. A munkahelyi körülmények a nullával határosak, se rendes fűtés, se klíma, néhol még a koedukált WC se ismert. Aki hosszabban kiesik a munkából, minél előbb próbál tőle megszabadulni, “levágja” mint egy haszonállatot.

A rossz körülményekkel persze nem ér véget a történet, mert ez a típusú vállalkozó szavakkal is bántja a munkatársakat, üvölt velük ha késik pár percet, üvölt ha iszik, ha eszik, és ha ne adj Isten valamit elszúr akkor bekövetkezik a földindulás. Az az eszébe se jut, hogy ilyen körülmények között nem lehet dolgozni, mert a félelem leköti a figyelmet ami hibák tömkelegét okozza, ezzel célba is véve a csőd felé vezető utat.

Miért válik ilyenné?

Mert tele van félelemmel, egyáltalán nem biztos a dolgában, dobálja őt a piac, a kezdeti kreativitás, mellyel el tudta indítani a vállalkozást már rég elillant, ötlete sincs, hogy a megváltozott piaci körülményekkel mit kezdjen, a vállalkozás fejlődésével nem képezte magát, és tudat alatt tisztában van vele, hogy lemaradt a világtól, egyszerűen fulladozik.

A sokszor tisztességtelenül vezetett vállalkozás, a kettős könyvelés zsarolhatóvá teszi és a lebukás, a teljes vagyon elkobzás, a börtön szeleit fújdogálja. Ezek együttesen olyan belső viszályt teremt benne, melyet nem tud máshogy kiengedni csak üvöltéssel. A piszkos úton megszerzett pénz mindig piszkos marad, és a tudat alattitól nem tud az ember megszabadulni a félelem, a szorongás, a kudarc, a tisztességtelenség érzése, stb. nagyon valóságos büntetés, melynek egyik legfelismerhetőbb megnyilvánulása az üvöltés, a mindenben hibát keresés, a szűnni nem akaró rossz kedv. Itt valósággá válik az a mondás, hogy a pénz nem boldogít, pocsék egy élet lehet.

Egy ilyen vezető a negatív tartományban él. Ez nem igazán kifizetődő, sokszor az egészségével fizet, mert a becstelenség, a tisztességtelenség megeszi az embert, a tudatalattitól nem lehet elmenekülni, ennek tipikus jelei az egyre több betegség megjelenése, ha nem változtat beállítottságán előbb utóbb megeszi a rák, vagy elviszi egy infarktus.

Az, hogy nem mindent fizeti ki a munkásoknak, csak magának harácsol, az pedig azért van, mert egyáltalán nem biztos a dolgában, retteg a szegénységtől, ezért próbál mindent felhalmozni amíg jól megy, úgy tűnik, mintha tartalékolna a rossz időkre. Azért csak úgy tűnik, mert közben szórja a pénzt drága dolgok vásárlásaival, nyaralásaival. Így próbál magának örömet okozni, de a benne lévő tudatalatti, a lelkiismeret furdalás nem hagyja nyugodni, így még jobb autót, házat, nyaralást, stb. vesz, de soha semmi nem elég, mert ezek csak ideig óráig nyomják el a a tisztességtelenség érzését.

Egy ilyen vezető ingoványos talajra építette fel a várát, és tudja, hogy a vállalkozás működését csak a Szent Lélek tartja össze. Aki úgy érzi, hogy lát némi hasonlóságot a leírtakkal az tudatosítsa magában, hogy egy ilyen vállalkozás NEM nyújt biztos munkahelyet, mert ahol egy vezető tisztességtelen, fél, nem biztos a dolgában annak a vállalkozásnak meg vannak számlálva a napjai, egy kisebb válság a szektorban elsöpri, csődbe viszi.

A piac bebizonyítja igazamat, csak gondoljunk a Balatonon kihasznált alkalmazottakra, ma már horribilis pénzekért se lehet munkaerőt találni, sorra mennek csődbe az évekig negatív beállítottsággal rendelkező vállalkozások. Ez lesz a sorsa mindegyiknek, mert az egyre fogyó munkaerő meg fogja válogatni kinél vet lábat, és egy rossz nézés miatt is tovább áll, a most felnövő korosztály már végképp nem hajtja igába a fejét, nagyon helyesen.

A piszkos pénz a munkásokat se kíméli, mert a negatív ismérvekkel rendelkező vezető megmérgezi a környezetét, és viselkedésével megöl mindent és mindenkit maga körül, egyszerűen méreggé válik minden. Egy ilyen munkahelyről el kell menni, mert aki nem teszi az így kereset pénz mérget visz az életébe, előbb utóbb romokban fog heverni a házassága, a gyerek(ek)kel egyre több probléma lesz, egyre sűrűbben megjelenő betegségek formájában ölt testet a negatív környezet hatása.

A vállalkozó szektorban persze vannak pozitív beállítottságú vezetők is, akik megbecsülik a dolgozókat, rendesen bejelentik őket, stb. Egyre többször lehet ilyen vállalkozásról is hallani. Csak a pozitív irányítás alatt lévő vállalkozásnak van jövője, a hatalmas munkaerőhiány erre tolja a trendet. Aki vált, ebbe az irányba indul el, halad a korral az túl él, a többinek a hamvai se marad.

Szerintem milyen egy jó vezető?

Egy jó vezető tiszteli a munkásait, mert tudja, hogy Ők a vállalkozásának a motorja, tisztában van vele, hogy nélkülük Ő semmire se jutna, ezért mindent elkövet, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat, eszükbe se jusson más munkahelyet keresni.

Egy magabiztos vezető tudja, hogy mit miért tesz nincs szüksége terrorra, üvöltözésre, nem kell “okosban” vezetnie a vállalkozását, tisztességesen cselekszik, így tiszta a lelkiismerete, a tudatalatti nem munkálkodik, ezért kiegyensúlyozott, vidám, kipihent, mert jól tud aludni éjszaka.

Egy jó vezető a problémákat higgadtan tudja kezelni, gondolkozik, és könnyen megoldja a felmerülő akadályokat. Van jövőképe, tudja hova tart, ezt milyen módon tudja elérni, és ezért nem fél.

A pénz hitelt megtestesítő eszköz, mindig vissza kell fizetni, mindenki maga döntheti el, hogy a fizetség kellemes, vagy iszonytatóan fájdalmas lesz, ez abban a pillanatban dől el amikor az ember rálépet arra az útra, hogy megkeresse.

Ha megnyernéd a lottó ötöst mit kezdenél a pénzzel?

Az egyik csoportban amit követek, a címben megjelenő kérdés került kihelyezésre.

A kérdés jó, ki mit kezdene azzal a temérdek pénzzel, amit a jövő héten lehetne megnyerni, pontosan 545 millió forinttal?

Nem kell a kérdésre válaszolni, mert a választ a csoporttagok már megadták.

Ilyen válaszok érkeztek:

 • voltak akik vennének egy hajókirándulást a föld körül
 • volt aki a lakása felújításához megvenne mindent ami kell
 • akad olyan is aki egy lakatlan szigetet venne
 • a zene se maradt ki, mert volt aki új zenecuccot venne a kocsiba, csak azután menne házat venni
 • valakinek durva pénteke lenne az fix
 • valaki 1 kiló kokaint venne
 • volt aki egy 4 családnak szükséges házat venne luxus nélkül, és egy átlagos kocsit
 • többen luxus autót vennének
 • valaki kifizetné a szülei tartozását, nyaralna családostól, itt is megjelent az autó és hazaköltöztetné a külföldön élő testvérét
 • volt aki egy óriási menhelyet nyitna
 • voltak akik elviccelték ilyenekkel: mély levegőt venne, elköszönne, repülőről teleszórná pirospaprikával Budát

Hát ezek voltak a válaszok. Ezek az emberek egytől egyig szegények is maradnának. Megvennék a felsorolt forrásokat, a maradék pénzből további értelmetlen dolgokat vásárolnának, szórnák a pénzt két kézzel, úgymond nagy lábon élnének úgy 1-2 évig, a szerencsésebbek talán 5 évig is kihúznák. Majd kezdődnének a gondok. Egy nagy ház fenntartásához nagy bevételi is szükséges, ami ugye nem adott, így kénytelenek lennének visszaülni dolgozni és amíg a fizetésük bírja fenntartanák a megszerzett javakat, majd miután nem tudják fizetni el is búcsúznának tőle. Az életükben egyszer köszöntene be a szerencse és azt is futni hagynák.

Mit lehetne tenni egy ekkora pénzösszeggel ami fenntartható életmódot eredményezne?

Például lehetne keresni egy jó befektetési tanácsadót, aki biztosítana számunkra annyi hozamot, hogy a tőkéhez nem nyúlva, kellemes életet biztosítson, így jutna idő a hobbira, ami ha eladható terméket/szolgáltatást állít elő további bevételi forrást biztosítana.

Lehetne venni minimum 10 lakást. Ezeket kiadva havi 100 ezer forintért 1 millió összbevételt eredményezne, ami egy év alatt 12 millió forintot hozna a konyhára. Szerintem abból igen jól lehetne élni, még akkor is, ha kiadási költségek jelentkeznek. A nem felélt bevételt újra be lehetne fektetni, ami további bevételeket eredményezne.

Lehetne indítani belőle egy vállalkozást, ami szintén, ha jó alapokra építi az ember, kellemes életet biztosítana.

Ezeket lehetne kombinálni, hogy ebből is egy kicsi, és abból is egy kicsi.

Rengeteg befektetési lehetőség kapuja nyílna meg hirtelen ami örök életre biztosítaná a létfenntartáshoz szükséges javakat.

De az emberek többségének eszébe se jutnak ilyen gondolatok, így 1-2 év után sokan szegényebben végzik mint a nyeremény előtt.

A szegények azért szegények, mert a gondolkodásuk szegény, csak a jelenre összpontosítanak, képtelenek terveket készíteni, célokat kitűzni a hosszútávú jövőre, és mindig érzelmi alapon hoznak üzleti döntéseket.

Sose az számít, hogy valaki mennyi pénzt keres, hanem, hogy abból mennyit tud megtartani.

Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka

Sokszor érezzük úgy, hogy nem értenek meg minket, hogy nem szeretnek bennünket. Megbántva érezzük magunkat 1-1 kommunikáció alkalmával pedig mi nem is bántottunk senkit. Rossz a házasságod, szeretnéd megmenteni? Egy régi baráttal megromlott a kapcsolatod, amit szeretnél rendbe hozni? Nem érted a szüleidet, esetleg Ők nem értenek meg Téged?

Biztos, hogy jól gondoljuk? Biztos, hogy jól érezzük a másik ember mondatai mögött húzódó érzéseit?

Sokszor csak annyi a probléma, hogy nem egy szeretet nyelvet beszélünk, mely egy kis munkával rendbe hozható.

Gary Chapman meglátta, hogy az emberek 5 szeretetnyelv alapján kommunikálják le érzelmeiket. Ha a párok, barátok nem ugyanazt a szeretet nyelvet beszélik, akkor bizony komoly félreértések, veszekedések alakulnak ki, melyek ha a végletekig mennek, akkor a kapcsolat rovására mehet. E problémák kibogozásában nyújt segítséget a könyv, az emberi kommunikáció útvesztőibe kalauzolja el az olvasót.

Nekem nagyon tetszett, sok konfliktus megértésében nyújtott segítséget, és persze a hibáimra is rávilágított, ezért néha kemény tükörként is szolgál amit nem mindig könnyű megemészteni, viszont ha már tudjuk, hogy mi a hibánk, javíthatunk rajta.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok hozzá.

Megvásárolható:

Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv

Online vásárlás buktatók nélkül

Egyre többen vásárolunk online és nagyon sok üzlet árulja portékáit. Mi vevők megpróbáljuk megkeresni a legolcsóbb ajánlatot, és boldogok vagyunk mikor úgy érezzük, hogy megtaláltuk. Előfordulhat, hogy ez a kedvező ajánlat később nagyon sokba fog kerülni, ezért nem árt körültekintőnek lenni.

Ha úgy vásárolunk, hogy fizetni csak az átvételkor kell, akkor nagy veszélyt nem látok, hisz mikor megjön az áru, akkor fizetés előtt, jogunkban van kibontani, megnézni, kipróbálni és ha nem üti meg azt a szintet amit szerettünk volna, akkor fizetés nélkül visszaküldhetjük. Mondjuk ezt se szoktuk megtenni, de ez a lehetőség adott, ha nem élünk vele az a mi döntésünk, és a következményét bevállaljuk.

Viszont az online vásárlásnak van egy veszélyesebb fajtája az előrefizetés. Itt mindenféleképpen óvatosnak kell lenni, hisz ha átutaltuk a pénzt és nem jön meg a termék, vagy silány a minőség, és még megfejelve azzal, hogy drága is volt, nagy bosszúságot okozhat, ezért én azt tanácsolom, hogy vásárlás előtt, szánjunk egy kis időt a webshop ellenőrzésére. Ha több órát elbíbelődtünk a legjobb ár megkeresésével, akkor az a néhány perc még belefér a fizetés előtt, hogy ellenőrizzük a céget.

A webshop üzemeltetésnek vannak törvényi előírásai, melyet a 2001. évi CVIII. törvény  szabályoz. A 4. §32 bekezdés kimondja, hogy minden webshop oldal üzemeltetőjének kell lennie egy Impresszum oldalának, melynek kötelező elemei vannak, ilyen pl. a szolgáltató cég neve, székhelye, telefonszáma, céget bejegyző hatóság neve, cégjegyzék száma, stb.

Az Impresszum oldalra vezető linknek könnyen elérhető, jól látható helyen kell szerepelnie. Amennyiben nincs Impresszum oldal, akkor felejtsük el a vásárlást, mert nagyon valószínű, hogy csak a pénzünket akarják, szerencsésebb esetben küldenek egy silány terméket.

Amennyiben van Impresszum oldal, az ott megadott adatok alapján ellenőrizni lehet azok valóságtartalmát a cégbíróság honlapján, egyszerű módon, csak rá kell keresni a névre, vagy az adószámra, vagy a cégjegyzékszámra.

Amennyiben nincs találat máris keressünk egy másik webshopot.

Aki úgy gondolja, a webshop oldalán található telefonszámot is felhívhatja, így ellenőrizhető, hogy felveszik-e, ezzel növelhetjük a biztonságot, hogy panasz esetén lesz akivel beszélhetünk.

Amennyiben minden rendben van, akkor a nagyobb összegű vásárlás kockázatát minimálisra csökkentettük.

Impresszum minta 2019: jelentése, kötelező tartalma (Útmutató)