Elgurult forintok nyomában…

Stop

2018. októberében megjelent egy cikk, hogy azoknál a betegeknél, akiknél kigyullad a piros lámpa, vagyis nincs rendezett TB jogviszonya azokkal kifizettetnék az ellátást.

Majd a hírt módosították az alábbiak szerint:

“… A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte….”

1. Aki dolgozik, a TB-t, a munkáltatója vonja le és fizeti be. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem a munkáltatót vonják felelősségre, mert ugye egyszer meglopja a dolgozóját, egyszer pedig az egészségügyi kasszát, vagyis az összes adófizetőt.

Szerintem a rendezés nagyon egyszerűen mehetne, ha tudják, hogy 400 ezer ember érintett, akkor azt is tudják, hogy kik ők. A rendszerekből (név, anyja neve, születési ideje, stb.) hamar össze kapcsolhatók lennének adószám szerint. Amennyiben fizet adót, dolgozik is valahol, úgyhogy van munkaadója, utol lehetne érni, számon kérni a munkáltatót, hogy miért is nem fizet.

Miért nem teszik?

Azért mert a vállalkozások többsége életképtelen, ki se tudják termelni ezen összegeket, rengeteg cég húzná le a rolót és kerülnének emberek utcára. Úgyhogy a lopás megy tovább..

2. Nincs a betegnek munkahelye, magának kellene fizetni. Ez egy érdekes szituáció. Amennyiben nem feketén dolgozik, tényleg nincs munkahelye, nincs bevétele miből fizessen?

Én ezt is ketté szedném:

  • szeretne dolgozni, munkát keres, ideiglenesen nem dolgozik, vagy
  • esze ágában sincs munkát vállalni, mint egy pióca élősködik a társadalmon.

Úgy gondolom, hogy azok az emberek akik pillanatnyilag vannak rossz helyzetben támogatni kellene a társadalomnak, kapjanak ingyen ellátást.

Azok az emberek, akik piócaként lógnak a társadalmon csak az alap ellátást kapják meg pl. az orvos megvizsgálja, de a gyógyszerek ne legyenek TB által támogatottak, stb.

3. Végül az EU kártya. Milyen érdekes társadalmunk, berakni a közösbe azt nem, de onnan kivenni két kézzel azt igen. Ezek az emberek meglopják az EU közösséget. Megsúgom az EU nem Magyarország, őket nem érdeklik az itthon jól bevált kifogások, szemrebbenés nélkül fog számlát küldeni és be is fogja hajtani, csak több nullával a végén…

Most nézzük meg számokkal, hogy havonta/évente mekkora összeggel lopják meg ezek a munkáltatók, emberek az egészségügyet, a Magyar társadalmat:

A cikk szerint 400 ezer ember nem fizet

A havi minimum 7.320 Ft/hó

400.000*7.320 = 2.928.000.000 Ft/hó

Ez éves szinten:

2.928.000.000 * 12 = 35.136.000.000 Ft/év

A kórházak kintlevősége:35 milliárd, azaz 35.000.000.000 Ft.

cikk szerint, a havi hiány átlagosan 3.3 milliárd, amennyiben a társadalom nem szeretné a közösből fizetni a hiányt, akkor a 400 ezer nem fizetőnek 8.250 forintot kellene minimum fizetni havonta, hogy nulla deficites legyen a rendszer. Viszont ekkor előkerülnének a jogvédők, kezdődne az országos hiszti.

Megállapítható, hogy maga a társadalom puccsólja meg, lopja szét saját rendszerét.

Azért megy tönkre az egészségügy, mert vannak emberek, munkáltatók, akik betenni nem hajlandóak, viszont két kézzel visznek onnan mindent.

Én nem bánnám, ha előszednék őket és behajtanák a kintlevőségeket, kár hogy a cikknek ezen része csak kacsa volt.

Miért magasak az adók?

Társadalmuk nagy része úgy gondolja, hogy az állam által osztogatott szociális háló fenntartására szükséges pénzt, az MNB havonta nyomtatja. Ez nem így van. A kiadásokhoz szükséges pénzeket járulékok és adók formájában szedik be.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Elgurult-forintok-nyomában3-150x150.png a fájlnév

A kórházak adósságát előbb-utóbb az állam, a GDP terhére rendezni fogja, a közértbe mi se kapunk ingyen kenyeret, a beszállítókat is ki kell fizetni.

Állami vállaltok nincsenek ahonnan külön pénz folyna be a közösbe (GDP), így mielőtt kifizetnék a hiányt előtte ezt az összeget valakitől el kell venni, az állam meg adó formájában tudja a pénzt beszedni.

Nem véletlenül használom a lopás szót. 

Amennyiben valaki nem fizet egy szolgáltatásért, mint pl. az egészségügyi szolgáltatásért, az ugyan olyan lopás mintha mobilt lopna el a boltból.

Az hogy nem bukik le, vagy elnéznek mellette, az ugyan olyan mintha a boltban nem bukna le, mert nem csipogott be az áruvédelmi eszköz. 

Nem csak az államot lopja meg, hanem engem is, a munkáltatómat is, mert több adót kell befizetnünk, hogy a rendszer fenntartható legyen. Azok az emberek akik nem fizetik be az egészségügyi ellátást ugyan úgy ellopnák a többi közvagyont is ha hozzáférnének. Csak ők nem férnek hozzá ezért nem tudja ellopni, mindössze ennyi a különbség, Nem pedig az, hogy kicsit is erkölcsösebb lenne azoknál akik hozzá férnek. Ha azért nem fizet valaki mert rossznak ítéli meg az ellátást, akkor is legyen rossz mikor beteg és keressen egy számára elfogadható fizetős megoldást. Ez ilyen egyszerű!

Ezek a saját gondolataim a témában, saját véleményemet tükrözik.

Források: