Hordák társadalma

Tegnap néztem egy Vona vlogot melyben a horákról volt szó.

Mit is mond:

“A horda nem más mint egy összeverődött, meg összesodródott csőcselék, amely nem képes semmivel összefogni, nem képes semmivé összeállni, és nem képes semmit alkotni. A hordából csak horda lesz. A horda felfelé nem nyitott, kizárólag lefelé. A kortárs populizmus ilyen csőcselékeket, ilyen hordákat szervez a maga számára, mert a horda tökéletesen alkalmas a számára, hogy vele, az ellenfeleit széttépesse. Arra viszont már nem alkalmas, hogy számon kérje őt. A horda soha nem fogja megkérni a vezetőit, hogy “Te figyelj már, Te széttépetted velem az ellenfelet, de te mit tettél értem?”

Akkor nézzük a közösségi oldalak felől a fentieket.

Vannak a csoportok, ahol is a csoport témáját tekintve társulnak összesodort emberetek. Ezeknek semmi összefogó, szervezőereje nincsen, nincs különössebb célja, eszmei értéke, leginkább csak ellenség képe van. Mert pl. a politikai csoportok ellensége, a nem hozzájuk tartozók, a vírus hívőknek, nem hívők, a budapestieknek a vidékiek, a vegáknak a húsevők, az autósoknak a biciklisek, stb.

Ezek a csoportok képzeletbeli harcban állnak egymással, oda-vissza köpködnek egymásra, ellátogatnak egymás oldalaira és ott mindenkit lekarakergyilkolnak. Nincs eszme, cél, csak rombolás.

Csoporton belül mind egyet fújnak, a beléjük mantrázott szövegeket ismétlik unos unatalan, mert a horda nem gondolkodik, követi a vezért, vagyis a csoport adminját, influenszerét, újságíróját, politikusát, stb.

Hát a Facebook, a Twitter, az Instagram és az összes ilyen közösségi oldal csoportjai, mivel ellenségképen kívül mást nem igen tudnak felmutatni (tisztelet a kivételnek), hordák gyülekezete, ahol a horda csúcsán az admin csücsül és a tagjai pedig a csőcselék.

Akit érdekel a téma, itt megnézheti a videót:

Miért nem tartozom sehová? / 21VloG Vona Gáborral a közösségekről